Pomeranian

webmaster

354 uger siden

|

15/01/2018
Videnskab
Pomeranian
Foto: Shutterstock
Pomeranian er en meget intelligent og selskabelig lille hund, der passer rigtig godt til familier både med og uden børn. Hunden nedstammer fra slædehundene, og generne gør sig blandt andet gældende ved en stor pels – og en stor personlighed.

Dagens topnyheder

Pomeranian var oprindeligt en slædehund, der var meget større. Man mener, at den stammer fra Island, men senere kom til Tyskland, hvor man begyndte at avle henimod, at den blev til en selskabshund. Det er også fra det dengang tyske område, Pommern, at racen har fået sit navn. 

Racen blev dog først rigtigt populær, da den i slutningen af 1800-tallet blev Dronning Victoria af Englands yndlingshund. Hunde, der lignede hendes absolutte favorit, pommeraneren Marco, blev ekstremt populære, og man mener, at det særligt er omkring denne periode, at man er begyndt at gå efter de mindre hunde. 

Mange musikere har også været meget glade for pommeraneren. For eksempel dedikerede Mozart en af sin melodier til sin pommeraner Pimperl. Den polsk-franske komponist Frederic Chopin skrev en vals, der var inspireret af hans vens pomeranian, der jagtede sin egen hale. 

Selskabshund med stor personlighed

Pommeranian bliver i dag udelukkende brugt som selskabs- og familiehund. Den elsker at være sammen med mennesker og fungerer også godt med børn. Den er derfor ideel i både store og små familier. 

Derudover er en pomeranian meget intelligent og elsker en udfordring. Den er for eksempel vild med at lære, så længe den kan se et formål med det, som den skal lære. Har du prøvet at lære den noget på en måde, kan det derfor hjælpe, at du prøver på en anden. Det handler ofte mere om at være en tålmodig ejer end om, at din pommeraner ikke vil lære noget. 

Det kan være fristende at bære rundt på sin pommeraner, fordi den er så lille og vejer så lidt. Men det bryder de små hunde sig bestemt ikke om. Hunde af denne race foretrækker at være nede på jorden og kunne undersøge tingene selv. 

Læs også om den racen: Golden Retriever

Slædehundegenerne træder igennem

I nogle tilfælde kan pommeranerens slædehundegener træde igennem i et kuld med hvalpe. Det viser sig ved, at der er en hvalp, der er markant større og vejer mere end de andre hvalpe. 

Også i andre tilfælde træder pomeranians gener fra slædehundene igennem. Det er for eksempel, når den gerne vil have respekt fra alle – og også forventer at få den. Det gælder både mennesker og andre hunde. Ydmyghed ligger ikke til en pomeranian. Det er derfor vigtigt, at du lærer den respekt over for store hunde, når den er hvalp. Ellers kan den få problemer senere. 

Det tunge arbejde med at trække en slæde slår også stadig igennem i pommeraneren. Selvom den er så lille, har den brug for regelmæssig motion. Du skal derfor regne med at skulle ud på minimum et par gåture af en vis varighed hver dag.

Højdepunkter ved Pomeranian

  • Stor personlighed
  • Livlig
  • Intelligent 
  • Lærerig, specielt hvis den kan se et formål
  • Kræver meget motion for små hunde
  • Meget og fluffy pels, der kræver meget pleje
  • Lille hund, der ikke vejer meget
  • God som familiehund
  • Forventer respekt fra både hunde og mennesker
  • Kan blive meget lydig med en tålmodig ejer
  • Forholdsvis larmende, da den gør af mange lyde

Fakta om Pomeranian

  • Oprindelsesland: Island/Tyskland
  • Størrelse: 18-22 cm
  • Vægt: 2-3 kg
  • Farver: Sort, brun, hvid, orange, ulvegrå, creme, creme-zobel, orange-zobel, black and tan og broget
  • Andre navne: Pomeranian, pomser
  • Type: Selskabs- og familiehund

Bestemt og livlig hund

Pomeranian  er en meget livlig og glad hund. Den elsker at være sammen med mennesker og kan sagtens være sammen med børn. Det er dog vigtigt, at du har børnene under opsyn, når de er sammen med hunden – for både hunden og børnenes skyld. 

Hunden kræver respekt fra andre, både hunde og mennesker. Det er derfor vigtigt, at du vænner den til andre hunde, fra den er lille hvalp. Det gør, at den lærer at respektere andre hunde. Ellers kan du ende med, at du får en lille hund, der bliver ved med at lægge sig ud med andre hunde. 

Det skyldes i høj grad, at pommeraneren ikke anser sig selv for at være en lille hund, men stadig ser sig selv som en stor slædehund. Slædehundegenerne gør også, at hunden gør ved stort set den mindste lyd. Det kan gøre, at den ikke egner sig så godt, hvis du bor i lejlighed eller rækkehus, hvor naboerne er tæt på. 

Find det rigtige mad til din pomeranian

Det er særligt på din pommeraners pels, at du kan se, om den trives med det foder, den får. Generelt er det en god ide, at du giver din hund mad uden majs og korn, da de overordnet ikke har godt af det. Men hvilket foder, der vil fungere godt til din hund, afhænger af en lang række forskellige detaljer. 

Når du skal vælge hundemad, skal du se på hundens pels. Bliver den for eksempel fedtet, eller skinner den flot og blankt? Du kan også se på, hvor meget afføring din hund laver. Et tegn på, at maden er god og uden for mange unødige affaldsstoffer, er, at din hund ikke producerer så meget afføring. 

Lille hund med brug for regelmæssig motion - små hunderacer

Pommeranerens slædehundegener fornægter sig ikke. Den har derfor brug for mere motion end andre små hunderacer. Et par gåture om dagen af en vis længde er dog nok til at dække din hunds behov. 

For at stimulere din hund yderligere kan du lade den følge spor eller lære den tricks. Det kan den rigtig godt lide. Pomeranian er nem at gøre lydig, hvis du er konsekvent og tålmodig over for den. 

Fluffy pels har brug for masser af pleje

Pommeraneren kan særligt kendes på den store, bløde pels, der gør, at den kommer til at se meget større ud, end den egentlig er. Pelsen kræver en del pleje, og den er derfor ikke for dig, der ikke vil bruge så meget tid på pelspleje. 

Du skal regne med minimum at børste din hunds pels to gange om ugen. Der skal du gå al pelsen igennem, så du er sikker på, at der ikke kommer totter i pelsen, der generer din hund. Det er derfor en god ide, at du begynder at børste din hvalp, fra den er helt lille. På den måde kan du vænne den til det. Du bør børste den med en børste, der består af halvt svinehår og halvt nylonhår. Det giver det bedste resultat. 

Derudover har pomeranian også brug for at komme til hundefrisør regelmæssigt. Det er derfor også noget, som du skal budgettere med, når du anskaffer en pommeraner. Du kan selv klippe hundens hår mellem poterne, så den kan gå godt. Men det er svært at klippe selve pelsen, uden at hunden kommer til at se meget ”klippet” ud. 

God hund for dig, der gerne vil have en lille hund

Der er store fordele ved at have en lille hund. Den er lettere at have med rundt. Hvis du rejser meget, hvor du gerne vil have din hund med, er det derfor en oplagt hund for dig at have med. Med sine bare 2-3 kilo må en pommeraner gerne komme med ombord på et fly. 

Du skal dog være opmærksom på, at pommeraneren ikke har noget imod at give hals, hvis den hører en lyd. Det kan derfor gøre det svært at have pommeraneren med på steder, hvor du bor meget tæt. Hvis du har vænnet den til at være med på for eksempel en campingplads, fra den er lille, vil det dog ikke være noget problem for dig. 

Kom andre pommeranerejere ved

Vil du gerne socialisere med andre pommeranerejere og ejere af små selskabshunde generelt, kan du melde dig ind i klubben Canis Minor. Det er en klub under Dansk Kennel Klub. 

Foreningen udgiver et medlemsblad og holder udstillinger med racerne. Hvis der er noget, du er i tvivl om i forhold til din pommeraner, er du altid velkommen til at kontakte dem. 

Skal du til at anskaffe en pommeranerhvalp, kan du se på klubbens hjemmeside, om der er nogle kuld på vej, eller om der er nogle hvalpe, der er klar til køb. 

Krav til din Pomeranian, hvis den skal udstilles

Der er en række forskellige officielle farver, der er godkendt for pommeranere. Det er sort, brun, hvid, orange, ulvegrå, creme, creme-zobel, orange-zobel, black and tan og broget. Derudover er det vigtigt, at din hund ikke bliver for stor, hvis du vil udstille den. 

Den mindste af spidshundene

Pomeranian er trods sin lille størrelse tættest beslægtet med større hunderacer som Alaskan Malamute, Akita, Samojede og Norsk Elghund. Gruppen kaldes med en samlet betegnelse spidshunde og har en række fælles træk som opretstående ører, et kileformet hoved, en bred pande og selvfølgelig den spidse snude, der har givet gruppen sit navn. 

De andre hunde i gruppen er kendetegnet ved at være langt større og for i høj grad stadig at have bevaret deres karakteristika, fra da de udelukkende blev brugt til arbejdshunde. 

Den største hunderace i gruppen er Alaskan Malamute, der kan blive op til 63 centimeter over skulderen og veje op til 50 kilo. Den stammer fra Alaska og er opkaldt efter inuitfolket malemuit. Den bliver også kaldt for ”Snetoget fra nord”, fordi den kan trække en slæde gennem stort set al slags vejr.

Læs også om racen: Fransk bulldog