Dansk Svensk Gårdhund

webmaster

356 uger siden

|

20/02/2018
Videnskab
Dansk Svensk Gårdhund
Lærenem og utrolig loyal dansk svensk gårdhund - Foto: Shutterstock
Dansk Svensk Gårdhund - Historie og anvendelse

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Dansk Svensk Gårdhund er en urhund. Alle autentiske linjer af urhunde er i fare for at miste deres genetiske unikhed via avl med andre hunderacer. For at forhindre dette bliver en del urhunde nu formelt anerkendte, registrerede og får stamtavle som race for at bevare den rene type. Dette skete for Dansk Svensk Gårdhund i 1987, hvor den blev anerkendt som race i Danmark og Sverige og i 2009 blev den desuden internationalt anderkendt af FCI (Fédération Cynologique Internationale). 

Der er dokumentation for at vikingerne bragte denne lille hund med sig til England allerede i år 1066. Som navnet antyder, så har Dansk Svensk Gårdhund været kendt i Danmark og Sverige i det mindste siden vikingetiden. Dansk Svensk Gårdhund er altså ikke opdrættet til at se ud, som den gør, den har set sådan ud i  mange århundreder - hvis ikke årtusinder 

Den har været gårdhund på landet i Danmark og Sverige i mange , mange generationer, hvor den har været, brugt til at tage rotter og mus, men også til meget andet arbejde. Den advarede ”sin flok” ved at give hals, når der kom fremmede, holdt ræve og andre rovdyr væk fra hønsene, hentede køerne ind når de skulle malkes og gik gerne med på jagt. En Dansk Svensk Gårdhund kan nedlægge en rotte på 20 sekunder!

Men som gårde begyndte at blive større og moderne maskiner begyndte at blive introduceret, så havde landmændene ikke brug for de små hunde længere, og racen begyndte langsomt at dø ud. For at redde racen blev Dansk Svensk Gårdhund, som tidligere nævnt, formelt anerkendt som race i Danmark og Sverige i 1987 og lidt senere internationalt.

Når man ser en Dansk Svensk Gårdhund er det let at tro, at den er en Jack Russell Terrier eller en Fox Terrier. Da disse racer ligner hinanden i forhold til deres udseende og temperament. Der er da også noget, der tyder på, at den Dansk Svenske Gårdhund stammer fra de britiske hvide jagtterriere, som Jack Russell  og Fox Terrieren hører til ,samt fra Pinscher racerne, men officielt er Dansk Svensk Gårdhund klassificeret som tilhørende FCI Gruppe 2: Schnauzere, Pinschere, Molosser og Sennenhunde.

Dansk Svensk Gårdhund er generelt en frisk og sund race med få sundhedsmæssige problemer. Der kan dog forekomme hofteledsdysplasi og i sjældne tilfælde nedbrydning  af knoglevæv i lårbenet. 

Nogle Dansk Svenske Gårdhunde er blevet uddannet som certificerede søge- og redningshunde. Og de er endda blevet brugt som cirkushunde. Dette er virkelig en race med masser af talenter!

Èn ting er helt sikkert;  Hvis du er så heldig at komme i besiddelse af en Dansk Svensk Gårdhund, så får du en trofast og kærlig firbenet ven til døden jer skiller!

Karakteristika for Dansk Svensk Gårdhund

  • Glad og kærlig familiehund
  • En Dansk Svensk Gårdhund elsker menneskeligt selskab
  • En meget lærenem hund
  • Utrolig loyal og trofast
  • Dansk Svensk Gårdhund har et veludviklet jagtinstinkt
  • God til at fange rotter og mus
  • En Dansk Svensk Gårdhund kræver stort set ingen pelspleje
  • En Dansk Svensk Gårdhund er en vagthund, jagthund og selskabshund i én hund
  • En alletiders børnehund
  • Levealderen for en Dansk Svensk Gårdhund er 10 – 15 år

Fakta om Dansk Svensk Gårdhund

Oprindelsesland: Danmark og Sverige

Størrelse: Skulderhøjden for hanner er 34-37 cm og 32-35 cm for tæver.

Vægt: Gennemsnitsvægten for denne lille hund er 7 til 12 kg.

Farver: Hvid skal være dominerende men med aftegninger i form af forskellige farver, størrelse og kombinationer af sort, tan, brunt og forskellige nuancer af fawn. 

Andre navne: Dansk/Svensk Gårdhunds internationale racenavn er Danish/Swedish Farmdog, men denne hund har gennem tidserne haft mange navne, Rottehund, Dansk Foxterrier, Fuchsterrier og i Skånsk Terrier –  på trods af det faktum, at denne jund ikke er en terrier, men en pinscher. I daglig tale kaldes den mest Gårdhund.

Type: Pinscher

Mentalitet og Temperament

Dette er en hund med mange talenter. En Dansk Svensk Gårdhund er en vagthund, jagthund og selskabshund i én hund eller med andre ord; En ”tre-i-ener-hund”!  

Det betyder at du må finde på aktiviteter eller gå til træning med din hund, hvis du ikke lige har en hønsegård i haven, den kan passe på, eller en gammel lade fyldt med rotter, den kan fange.

Som selskabshund og familiehund er den fantastisk. Den er en rigtig kælegris, der kan lide at sidde på skødet eller ligger tæt ved sine mennesker og slappe af. Den er trofast og kærlig med et blødt og blidt temperament, men lad dig ikke narre; Den har stadig styrke til at beskytte sin familie. Den er en utrolig god vagthund, der straks giver hals, når der kommer fremmede ind på dens territorium. Bortset fra det er den ikke en hund, der gør meget.

Dansk Svensk Gårdhund er en rigtig god børnehund, der elsker at lege og finde på narrestreger. Det er ikke uden grund, at denne race har været anvendt som cirkushund. Denne nysgerrige hund er som sagt god ved børn og andre hunde, men du kan ikke stole på den, når det handler om andre mindre kæledyr, som f.eks. hamstere, marsvin og fugle, de er per instinkt byttedyr for en Dansk Svensk Gårdhund.

Hvalpens Opdragelse og Pleje

En Dansk Svensk Gårdhund er meget intelligent og let at træne. Du kan forvente, at den lærer alle slags underholdende tricks og lydighed med ordentlig træning. Korrekt, positiv forstærkningstræning er vigtig. Hvis du ikke træner den, så vil den træne dig! 

Denne hund har en eminent hukommelse og glemmer ikke ting let. Den elsker legetøj, interaktive spil og sport - alt hvad der kan underholde den. Mest af alt elsker den sine "mennesker", og den knytter sig loyalt til dem.

Dansk svensk gårdhund hvalp

Den Dansk Svenske Gårdhund bliver ofte voksen langsommere end lignende racer, hvilket betyder en længere periode med ”en hvalp i teenage-alderen", hvilket igen betyder stædighed og tilbøjelighed til at bide i alt muligt. Disse kan dog begrænses med engageret leg, tyggelegetøj og konsekvent tålmodig træning.

Mad: En Dansk Svensk Gårdhund kræver mellem 300-500 kalorier om dagen, afhængigt af dens størrelse og dens aktivitetsniveau. Traditionelt spiste Gårdhunden markmus og andre gnavere den fangede omkring på gården, og den fik måske også madrester fra familiens måltider. 

I dag anbefales det dog at få oplysninger om hvalpens foder fra opdrætteren og fortsætte med det en god lang periode, når du får hvalpen hjem. Det giver dig tid til at overveje, hvordan du vil fodre din hund på længere sigt, og det giver, vigtigst af alt, hvalpen én ting, der er som det plejer, imens den vænner sig til nye omgivelser og en ny ”flok”.

Motion: Dansk Svensk Gårdhund var oprindeligt en arbejdende Gårdhund, og derfor er den en temmelig aktiv og energisk race. Denne hund kræver masser af daglig motion, herunder en lang gåtur og aktiv legetid eller træningstid. Hvis denne race ikke får nok motion hver dag, kan den være tilbøjelig til at udvikle destruktive tendenser.

Du kan overveje at deltage i hundesport som f.eks. Flyball og Agility. Det behøver bestemt ikke at være i konkurrencesammenhæng, hvad mange tror, det er helt okay at gøre det for motionen, for sjov og for at din hund kan være sammen med andre hunde. Forudsætningen for at dyrke Flyball er naturligvis, at din hund synes, det er sjovt at løbe efter genstande, man kaster, og bringe dem tilbage igen.

En Dansk Svensk Gårdhund lærer også let at svømme, selvom nogle er mere vilde med vand end andre. 

Pelspleje: Dansk Svensk Gårdhund har en kort, hård og glat pels uden underuld, så kræver den så godt som ingen pleje. Den fælder dog meget to gange om året, og på disse tidspunkter er det en god ide at børste hunden dagligt og give den et bad i løbet af fældetiden, hvis det skønnes nødvendigt.

Sikre og gode tyggeben, eller legetøj hvalpen kan tygge i, hjælper med at vedligeholde tænderne og fremmer generelt en god oral sundhed.

Specielle behov: Dansk Svensk Gårdenhund trives bedst med at arbejde både fysisk og mentalt, og den har brug for regelmæssig stimulering, for at føle sig godt tilpas. 

Dansk Svensk Gårdhund - Foreninger og andet

Dansk/Svensk gårdhundeklub (DSGK) er en specialklub under Dansk Kennel Klub (DKK). Indtil år 2002 var racen tilknyttet en samleklub, delt med andre racer, kaldet Klubben for Hyrde-, Kvæg- og Gårdhunde, men i 2002 fik Dansk/Svensk Gårdhunde sin egen specialklub. Klubben udgiver medlemsbladet ”Gårdhunden”, der udkommer 4-5 gange om året.

Du kan besøge DSGK her: dsgk.dk

Hvis du gerne vil lære om racestandarden for Dansk Svensk Gårdhund, så kan du finde information her: dsgk.dk/side.asp?ID=27857

Dansk/Svensk Gårdhund tilhører FCI Gruppe 2: Schnauzere, Pinschere, Molosser og Sennenhunde