Der langt fra 1980ernes lørdagskylling og til denne lækre kylling, og går du efter god kvalitet kylling bliver oplevelsen endnu bedre.
Hel kylling i ovn - opskrift
Denne opskrift på hel kylling i ovn kan både bruges til gæster eller hvis der skal kræses lidt ekstra for familien i weekenden. Vælg gerne en kvalitetskylling selv om det er noget dyrere.
Selvom kylling i dag regnes for billig spise, så har det ikke altid været sådan og eksempelvis økologiske kyllinger og skovkyllinger er større, mere kødfulde og mere smagfulde. Den type kyllinger mætter også bedre, så der er altså også mere mad for pengene i en kylling af god kvalitet.
Opskriften rækker til 4-5 personer.
Det skal du bruge til hel kylling i ovn med uimodståelig flødesauce
- 1 kylling
- Salt
- Peber
- 100 g Smør
- 500 g Champignon
- 1 løg
- 2,5 dl Fløde
- 3 fed hvidløg
- 2,5 dl hvidvin
- En håndfuld persille
- 1 dl vand
- Evt. ½ bouillonterning eller en smule hønsefond.
Sådan laver du hel kylling i ovn
- Start med at rense kyllingen og duppe den tør med et stykke køkkenrulle.
- Skære lårene af samt vingespidser og evt. halskød og læg det hele fra på spækbrættet sammen med kråse og hjerte, hvis det følger med. Det skal nemlig bruges til selve saucen.
- Krydr kyllingen samt afskær godt med salt og peber.
- Kom godt med smør i en stor gryde på middel varme.
- Læg kylling afskær og kyllingelår i gryden, og steg det til lårene har fået godt med farve.
- Skru lidt ned for gryden, og læg lårene i et ovnfast fad sammen med resten af kyllingen.
- Sæt kyllingen i ovnen på 225 grader varmluft i et kvarter og skru derefter ned på 180 grader for resten af stegetiden. Den skal have omkring 40 minutter.
- Hak løg og hvidløg meget groft og læg dem i gryden med kyllingerester.
- Steg nu løg og hvidlæg til de er klaret.
- Tilsæt hvidvinen og lad saucen koge ind under omrøring.
- Tilsæt halvdelen af vandet og lade det koge langsomt ind.
- Hæld saucen gennem en si og ned i en skål, så du får sorteret kyllingestykker og løgstykker fra.
- Skær champignoner i skiver.
- Put en klat smør i den tomme gryde, og tilsæt champignonerne.
- Når champignonerne har fået et par minutter og så småt begynder at tage farve, hældes den indkogte sauce tilbage i gryden og varmes op.
- Tilsæt fløden en smule ad gangen. Rør i indimellem forsigtigt i saucen og tilsæt løbende lidt mere fløde.
- Smag saucen til med peber og salt og lad den stå på svag varme. Tjek om der skal mere fløde i. Skulle den mod forventning mangle smag, kan der her tilsættes en lidt hønsefond eller en halv bouillonterning.
- Hak persillen så fint som muligt og hæld den i saucen- Lad den koge med i ca. 5 minutter før servering.
- Tag Kyllingen ud af ovnen og lad den hvile 10 minutter, inden du skær den op i stykker.
- Server kyllingen og saucen sammen med kartofler og grøntsager.
Tilbehør til kylling i ovn
Hel kylling i ovn går godt sammen med ovnbagte kartofler og grøntsager som porrer, gulerødder og persillerødder om efteråret eller små nye kogte kartofler og asparges om foråret.
Skulle der mod forventning være sauce tilbage, kan den blandes op med kyllingestykker pillet fra skroget og varmes op dagen efter, hvor resterne fint kan spises sammen med eventuelle rester af kartofler og grønt varmet på panden i smør.
Saucen kan også hældes over en gang friskkogt pasta.
Frys skroget eller brug det til at koge fond eller suppe på med det samme. Afpillet kyllingekød fra skroget kan også bruges i suppen.
Variation af saucen
I stedet for champignoner kan der anvendes andre typer af svampe. Især morkler går godt med denne ret, men kantareller og andre vilde svampe passer også godt sammen med hel kylling i ovn.
Er du ikke til svampe, kan du også vælge at undlade dem – saucen skal nok være smagfuld alligevel, men de sætter altså prikken over i’et.
Du kan også tilsætte en lille buket af dine yndlingskrydderurter, mens du koger saucen. Rosmarin- og timiankviste giver en god smag til saucen. Du kan også vælge at tilsætte et laurbærblad.
Er du ikke til hvidløg, kan dette også undværes.