Guldbryllup

webmaster

330 uger siden

|

24/07/2018
Navne
Guldbryllup
Alt om guldbryllup.
Når et ægtepar har været gift i 50 år, kan de fejre guldbryllup. Du kan her læse mere information om den store dag, og de traditioner der følger med.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvert tredje par der blev gift tilbage i 1968 i Danmark har fejret guldbryllup, og det er det største tal nogensinde.

Det er et ganske særligt år i år, når det drejer sig om guldbryllupper. Hele 14.500 par, kan i 2018 fejre at de har været gift i 50 år, og det er det største antal nogensinde. Der er flere årsagen til de mange guldbryllupper. For det første er der en stigning i levealderen, og for det andet var parrene der blev gift i 1960’erne gennemsnitligt yngre end vielsesgenerationerne både før og efter.

Udover de mange par der kan fejre guldbryllup, er der faktisk også nogle der kan fejre de har været gift endnu længere. Således kan 1.100 par i år fejre krondiamantbryllup, som betyder de har været i gift i hele 65 år. Der er 110 par der i 2018 kan fejre jernbryllup, og dermed har parrene været gift i ikke mindre 70 år. Sidste år kunne 6 par fejre en imponerende bedrift, nemlig atombryllup, hvilket kræver man har været gift i 75 år med den samme ægtefælle.

Guldbryllup

Men det er nu ikke alle ægteskaber som holder så længe. Her er lidt interessant fakta fra Danmarks Statistik om ægteskab:

  • Jo længere gift, jo færre skilsmisser
  • Lidt over halvdelen af alle ægteskaber ender med skilsmisse.
  • Sandsynligheden for skilsmisse er meget lav i ægteskabets første tolv måneder, men stiger herefter kraftigt.
  • Ægteskabets fjerde år det år, hvor der er størst risiko for skilsmisse.
  • Risikoen for skilsmisse falder, når man har været gift i 10 år eller mere.
  • Efter 40 år sammen bliver meget få skilt. Kun 0,24 pct. af ægteskaberne gik i opløsning i det 41. år.
  • Sandsynligheden for skilsmisse er 13 gange så høj i ægteskabets fjerde år som i det 41. år – hvis det altså har holdt så længe, og begge parter er i live.

Æresport Guldbryllup

En af de vigtigste traditioner når man skal fejre guldbryllupsparret, er naturligvis æresporten, og det vigtigste symbol på æresporten er skjoldet som er placeret helt på toppen af porten. Oftest er skjoldet farvet rødt eller blåt, og på skjoldet står navnet på parret der kan fejre guldbryllup, og årstal og skrift der viser de har været gift i 50 år.

Man kan købe skjoldet færdigt, eller man kan gøre det mere personligt, og selv stå for udsmykningen. Når man skal udarbejde skjoldet, skal man bruge et tyndt stykke træ der er skåret smukt ud, og malet det i den farve, man syntes der passer. Man skriver normalt med guld skrift, dato, årstal og navn samt datoen for parrets guldbryllupsdag.

Disse materialer skal du bruge til æresporten:

  • Træbjælker til portens rammen.
  • Til pynt grønne grene og blomster
  • Billeder og anden pynt.
  • Hæftemaskine eller ståltråd til at fastgøre på trærammen

Guldbryllupsparret fejres med sang

Venner og familie mødes ved æresporten om morgenen mellem kl. 8.00 og 9.00. Efterfølgende vækkes guldbryllupsparret ved at man synger et par sange. Det er en god ide at have printet sangene ud til de fremmødte gæster.

Oftest hyres der en eller flere musikere, der kan akkompagnere sangen. På den måde kan man vække guldbrudeparret, der på denne måde får en festlig start på dagen. Nogle steder bruger man en gammel skik, med at et par af brudeparrets sko, forgyldte, med blomster i. Man placerer brændende kærlighed i den ene sko og husfred, i den anden.

Herefter vil brudeparret, tage de forgyldte sko på og danse brudevalsen. Dette er virkelig festlig og morsomt for både for gæster og guldbryllupsparret der viser et par dansetrin. Denne gamle skik er virkelig værd at holde i hævd. 

Her finder du oversigt over de forskellige bryllupsdage.