Rasmus Seebach

Nils Würtzenfeld

359 uger siden

|

04/01/2018
Gossip
Rasmus Seebach
Rasmus Seebach
Rasmus Seebach er i dag en af Danmarks mest populære musikere. Siden debutsinglen ’Engel’ i 2009, er hitmageren blevet den hurtigst sælgende kunstner i Danmark nogensinde og har solgt over 500.000 eksemplarer af sine plader.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Rasmus Christian Seebach blev født 28. marts 1980 på Frederiksberg i København. I dag er han både sanger, sangskriver og producer og har oplevet enorm succes siden sin første plade i 2009.

Rasmus Seebach – barndom

Rasmus er søn af Karen Sommer og den populære sanger Tommy Seebach. Rasmus Seebach har også lillesøsteren, Marie samt storebroderen Nicolai.

I barndommen havde Rasmus i mange år værelse i kælderen i familiens hus på Drosselvej - lige ved siden af faderens øvelokale. Dermed blev musikken Rasmus’ følgesvend allerede fra sin allertidligste barndom og han er da også med egne ord blevet ’miljøskadet’. Det betød i hvert fald, at han mange aftner faldt i søvn til tonerne af Krøller eller Ej eller Disco Tango.

Han har også forklaret, at han var ’tvangsindlagt til at lytte til tonerne’ og at det må have gjort, at han underbevidst er blevet inspireret af faderens musik. 

Rasmus Seebach med familien. Foto: Polfoto

Den musikalske tilstedeværelse gjorde i hvert fald, at den unge Rasmus Seebach fra en tidlig alder elskede musikken, ligesom han var stolt af sin far og beundrede ham. Så stolt, at han på et tidspunkt tog en lille mikrofon og højttaler med i skole og sang faderens sange i skolegården.

Dog drømte han ikke om selv at blive musiker, da det var tydeligt, hvordan livet som musiker tog på faderen, der på trods af at være både kærlig og hengivende i Rasmus’ barndom også kæmpede med berømmelsen og et alkoholmisbrug.

Rasmus Seebach med sin søster og forældre. Foto: Polfoto

Derfor drømte den musikalske dreng i stedet om at blive professionel fodboldspiller, og som barn spillede han på førsteholdet i KB Fodbold på Frederiksberg. Han fravalgte dog senere fodbolden, da han efter eget udsagn ’hellere ville hygge og tage med til klassefest. At jeg ikke syntes, det var sjovt at skulle være så skide-fokuseret på at træne, spise sundt og sådan nogle ting,’ har han forklaret i et interview med Jyllands-Posten. 

Alligevel kunne den unge dreng ikke slippe musikken, og derfor satte Rasmus sig allerede fra de tidlige barndomsår til faderens klaver, hvor han øvede og selv skrev sange. Allerede som niårig skriver den lovende musiker sin første sang, der handler om en mariehøne, der dør. Efterfølgende er far Tommy så begejstret , at han spiller sønnens sang for publikum til én af hans mange koncerter på Dyrehavsbakken.

- Ofte gik jeg ind og sad og spillede på min fars klaver, og allerede i en tidlig alder legede jeg med tonerne og var rigtig glad for det. Allerede som barn komponerede jeg små stykker og melodier på klaveret, har Rasmus Seebach fortalt.

Rasmus Seebach og faderen Tommy

Så da Rasmus valgte at droppe fodbolden til fordel for festerne, begynder han igen at omfavne musikken. Skolen siger ham ikke meget og derfor vælger han også at droppe ud af gymnasiet to gange. I stedet kaster han sig over hiphoppen sammen med sin storebror Nicolai.

Modsat faderens popmusik er de taksfaste beats, de hurtige rytmer og seje tekster er lige noget for brødreparret, der kalder sig for G Bach, og i 1999 udgiver de debutalbummet Skakmat, der var inspireret af den hårde amerikanske hip-hop, men havde samtidig poppede omkvæd

Rasmus Seebach dannede i 1999 G Bach sammen med broderen Nicolai. Foto Polfoto

Samtidig med at Rasmus musikkarriere tager fart, er faderen dog ved at miste grebet om sin egen. Efter at have haft en række hits i 1970erne og 1980erne, mødte den tidligere så populære sanger modstand i 1990erne – noget han tacklede med alkohol.

- Fars misbrug blev en underlig del af vores hverdag. Han drak tættere og tættere, og problemet var, at der ikke længere behøvede at være en anledning. Nu drak han bare. I mange år tog han sig et par genstande om morgenen, før 'bussen' så kørte, og jeg hentede bajere i kiosken til ham om eftermiddagen. Jeg så jo sådan på det, at hentede jeg dem ikke, så var det bare en anden, der tjente den 20’er i drikkepenge. I bund og grund var min far et genert menneske, og når han så drak sig fuld, blev han udadvendt, og på mig virkede det, som om han havde en masse, han skulle af med, fortæller sønnen i et Interview med BT.

Faderens misbrug tog med årerne hårdere og hårdere på familien, som han igen og igen forsømmer. Samtidig led hans  selvtillid, da han blev tunget til at optræder i byggecentre med stadig færre tilhørere for at tjene til familiens liv i den store villa på Frederiksberg.

Det endte med, at Rasmus’ forældrene blev skilt, hvorefter han måtte flytte fra barndomshjemmet, mens faderens misbrug fortsatte.

- Han var fanget på bunden af en flaske og kunne ikke komme op. Til sidst var han som en robot, der bare gjorde, hvad han fik besked på, har Rasmus forklaret i dokumentarfilmen   Tommy fra 2010.

Rasmus Seebach til sin fars begravelse i 2003. Foto: Polfoto

Det hele sluttede for Tommy Seebach 31. marts 2003, da han pludselig faldt om på Dyrehavsbakken med et hjertestop - blot 53 år gammel. Ganske vist var han blevet tørlagt, men slidt af mange års voldsomt alkoholmisbrug døde den folkekære sanger

- Min far havde haft hjertestop halvandet år før, og derefter holdt han op med at drikke. Så det kom som et stort chok for mig, da han døde. Og det har fået mig til at tænke mere over, at jeg skal huske at nyde livet, mens jeg har det, har Rasmus siden forklaret, og i sangen Den jeg er fra 2009, tilgiver han faderen for alkoholmisbruget med linjen: 

- Lov mig du må ikke sige undskyld, for du har gjort mig til den jeg er.

- Min far var den, han var, og alle ved, at han var en kendt sanger, som ofte drak en bajer for meget. Men på trods af at det medførte familieproblemer at have en alkoholiker som far, er jeg ikke i tvivl om, hvor meget min far elskede mig, fortæller Rasmus.

Rasmus Seebach sange

Efter faderens død fortsatte både Rasmus og Nicolai med at skrive musik, men langsomt gik de to fra hiphoppen til en musikgenre, der mindede mere om deres afdøde fars.

I 2000 startede de produktionsselskabet Top Notch Music og fra deres nye studie i Njalsgade på Islands Brygge begyndte de to nemlig at skrive og producere popsange, som de dog i førte omgang skrev til andre musikere – blandt andet til deltagerne i børnenes Melodi Grand Prix.

I tilblivelsesprocessen var det dog altid Rasmus, der lagde sangstemme til kompositionerne, hvilket fik flere og flere til at opfordrer pop-mageren om selv at synge sine værker.

Rasmus Seebach bag mixerpulten i 2009. Foto: Polfoto

I starten havde Rasmus dog ikke lyst til at være i rampelyset som faderen havde været det.

- Jeg havde bare slet ikke lyst til at være ham, der stod på scenen. Jeg havde det mega-fedt med bare at sidde i studiet og spise pizza, har Ramus Seebach senere fortalt.

Seebach-brødrene nåede over årerne at arbejde sammen med blandt andet Ankerstjerne, Infernal, Jokeren, Natasja og Sisse Marie Søby og i 2005 skrev de musikken til velgørenhedssangen Hvor små vi er til fordel for ofrene for tsunamien i Det Indiske Ocean.

Rasmus Seebach - succesen

Rasmus Seebachs karriere ændrede sig dog drastisk, da han en dag skrev sangen Engel. Noget ved sangen gjorde, at han besluttede selv at synge den og starte en karriere som sanger. Samtidig frygtede han, at han senere i livet ville fortryde ikke at have forfulgt en sangkarriere.

- Jeg var ved at være 29 år på det tidspunkt, og så tænkte jeg: 'Okay, skal det ikke bare være nu'. Jeg tror, at jeg ville ærgre mig rigtig meget, hvis jeg havde siddet som 35-årig og spurgt, hvorfor jeg ikke bare havde sunget sangene selv, har han forklaret i et interview med Ekstra Bladet.

Derfor indspillede han Engel, der udkom som Seebach's debutsingle i sommeren 2009. Den blev efterfølgende et kæmpe hit, der i september samme år blev fulgt op af debutalbummet Rasmus Seebach, der også indeholdt hits som Glad igen, Lidt i fem og Natteravn.

Rasmus Seebach modtager en pris til Zulu Awards 2010. Foto: Polfoto

Albummet blev en stor succes med over 240.000 solgte eksemplarer, ligesom Seebach i oktober 2010 overtog Kim Larsens rekord for flest uger som nummer ét på den danske album-hitliste, med 25 uger. 

Albummet blev også startskuddet til en masse priser for Rasmus, der blandt andet vandt ’P3 Lytterhittet’ ved P3 Guld i januar 2010 og hele tre priser i kategorierne Årets nye danske navn, Årets danske sanger og Årets danske hit (for "Engel") ved Zulu Awards 2010.

Samme år vandt han prisen som Årets danske mandlige kunstner ved Danish Music Awards.

Rasmus Seebach med fire priser ved ved Danish Music Award i 2012. Foto: Polfoto

Samtidig blev Rasmus Seebach dog ved med at samarbejde med andre kunstnere og var blandt andet med til at skrive Burhan G-hittet Jeg vil ha' dig for mig selv samt yderligere to sange fra albummet Burhan G, der udkom i 2010.

17. oktober 2011 udsendte Rasmus Seebach sit andet studiealbum Mer' end kærlighed, hvorfra singlen I mine øjne gik direkte ind som nummer ét på single-, streaming- og airplay-listerne, og solgte over 15.000 downloads på én uge. I mine øjne er stadig Seebach's største kommicielle hit til dato.

Mer' end kærlighed gik direkte ind som et på hitlisten med 42.089 solgte eksemplarer i den første uge, hvilket gør Rasmus Seebach til den hurtigst sælgende kunstner i Danmark.

Rasmus Seebach i 2015. Foto: Polfoto

4. november 2013 udkom Rasmus Seebachs tredje studiealbum, Ingen kan love dig i morgen der solgte 49.332 eksemplarer i den første uge hvilket slog Seebachs egen rekord for flest solgte album på én uge, og albummet var det bedst sælgende i Danmark i både 2013 og 2014.

Seebachs fjerde studiealbum, Verden ka' vente udkom 6. november 2015, og albummets første single, Uanset blev streamet 122.000 gange på udgivelsesdagen på Spotify i Danmark, hvilket er en rekord.

Samtidig har Rasmus Seebach over årerne spillede et utal af udsolgte koncerter landet over.

Rasmus Seebach - kæreste og barn

Rasmus Seebachs femte studiealbum, Før vi mødte dig udkom den 24. november 2017 og er dedikeret til sønnen Holger, som kom til verden i januar 2017 og som han har fået sammen med sin kæreste Julie Teglhus.

De to mødte hinanden i byen i København og har været sammen siden starten af 2013. Julie Teglhus er 13 år yngre end Rasmus og dimitterede fra Københavns Universitet i 2017 efter at have læst jura.

I et interview med Alt for Damerne har Rasmus fortalt, hvordan det krævede noget tilløb fra hans side, før han for alvor turde tage kontakt til Julie.

Rasmus Seebach på klaveret. Foto: Polfotov

- 'Er du gal, hvor er hun flot, hvor ser hun bare dejlig ud', tænkte jeg om Julie, hver gang jeg så hende. Vi gik meget i byen de samme steder og var rendt ind i hinanden et par gange, men vi havde aldrig haft en dybere samtale. Faktisk tænkte jeg også, at hun var lidt uopnåelig, har han fortalt.

Til sidst tog han dog sammen og kontaktede hende på Facebook.

- En dag, hvor hun havde ændret sit profilbillede på Facebook, kunne jeg ikke dy mig for lige at skrive: 'Det må da være det smukkeste profilbillede på hele Facebook', fortæller han i bladet og fortsætter:

- Jeg fik fortalt, at jeg syntes, hun virkede dejlig, og om ikke, det var en idé at stikke hovederne sammen.

Rasmus Seebach musical

I 2017 kunne Rasmus Seebachs mange fans glæde sig over musicalen Seebach, der handler om far og søn - Tommy og Rasmus Seebach. I musicalen fortællers familiens historie, deres op- og nedture og forholder mellem far og søn gemmen en perlerække af både Tommy og Rasmus' mange hits.

Rasmus Seebach sammen med kæresten Julie til premieren på musicalen Seebach. Foto: Polfoto

Musicalen spiller også i 2018 i Aarhus, Fredericia og København.