Pernille Skipper

Nils Würtzenfeld

357 uger siden

|

12/01/2018
Gossip
Pernille Skipper
Pernille Skipper. Foto: Polfoto
Pernille Skipper er politisk ordfører for Enhedslisten og en af landets mest markante politikere. I oktober 2017 blev hun og kæresten Oliver Routhe Skov forældre til en lille pige.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Pernille Skipper er født 10. juli 1984 i Aalborg og gik ind i politik allerede som teenager. I dag er hun politisk ordfører for Enhedslisten og en af Folketingets mest fremtrædende politikere.

Pernille Skipper barndom og opvækst

Pernille Skipper er datter af forhenværende produktionschef Jørnn Skipper og konsulent og erhvervs-coach Henriette von Platen, og sammen med sine storebror voksede hun op i et pænt borgerligt hjem i Aalborg.

Faktisk kommer Pernille ud af en adelig familie, da hendes morfar har titel af rigsgreve, og det var da også kun tilfældigheder, der gjorde, at hun ikke fik moderens adelige navn von Platen-Hallermund i stedet for det mere mundrette efternavn Skipper.

Pernilles forældre blev skilt, da hun var to år, og derfor voksede hun op hos moderen i familiens rækkehus i Gug-kvarteret, der var præget af ligusterhække, et stort fælles legehus og vejfester. Samtidig besøgte hun faderen hver anden weekend gennem hele opvæksten og havde alt i alt en tryg og god barndom.

Pernille Skipper som ny i Folketinget sammen med Per Clausen i 2011. Foto: Polfoto

- Det er klart, at i forhold til mange andre har jeg haft en rigtig privilegeret opvækst. En fantastisk familie, forældre der trods skilsmisse har været skidegode overfor mig og mine søskende, og vi har ikke manglet noget. Jeg har bestemt ikke haft det svært. Jeg er blevet mødt med støtte og begejstring for det, jeg havde lyst til, og jeg har ikke manglet noget, har Pernille forklaret til BT.

Moderen formåede både at have en karriere og tage sig af familien, og der har siden gjort hende til et stort forbillede for Pernille.

– Jeg er vokset op i Gug i sådan et rigtigt ligusterhæk-kvarter. Min mor var alene med min storebror og jeg, og hun har altid haft en meget travl karriere som selvstændig og som alenemor. Hun har altid klaret at forfølge sine egne ambitioner, samtidig med at hun har været alene med os. Det er lidt af en bedrift at kunne det, og hun er et af mine forbilleder, siger Pernille til Lcf.dk.

Pernille Skipper på sit kontor på Christiansborg. Foto: Polfoto

Allerede fra en tidlig alder kunne Pernille godt lide at bestemme og i børnehaven kunne hun finde på også at male på de andre børns tegninger for at sætte sit præg.

- Jeg har garanteret været irriterende nogle gange. Jeg kan jo godt være sådan én, der vil bestemme, så jeg har også været sådan højtråbende og med fuld fart på. Jeg har altid haft nemt ved skolen, så også der har jeg været rimeligt privilegeret og været en slags irriterende duks. I hvert fald indtil jeg blev teenager, siger Pernille.

Pernille Skipper og den politiske interesse

Tendensen fortsatte i folkeskolen, hvor hun ikke overraskende var med i elevrådet, og senere på Aalborghus Gymnasium repræsenterede hun alle elever som elevrådets formand, mens hun samtidig blev mere og meget politisk engageret.

Pernille har også indrømmet, at hun var lidt af en duks som barn, der var ret glad for at gå i skole, ligesom hun fra tid til andet brokkede sig til sin mor over, at hun kedede sig, når hun var tidligt færdig med opgaverne i skolen.

Som barn kastede Pernille sig over et hav af sportsaktiviteter, selvom hun ikke særlig sportslig.

Pernille Skipper på Christiansborgs i 2012. Foto: Polfoto

– Helt ærligt, jeg har ikke skruet lemmerne rigtigt på, så jeg faldt igennem rigtigt mange gange – men jeg tror virkelig, at jeg har prøvet alle sportsgrene: kunstskøjteløb, håndbold… og så videre, har hun fortalt.

Det var ikke et politiks hjem, som den unge Pernille voksede op i. Bogreolen bestod ikke af mange bøger eller politiske udgivelser, men i stedet af Anders And-blade, De fem-bøger og tabloidaviser.

Alligevel blev hun politisk interesseret i en tidlig alder, men til at starte med, var det de borgerlige værdier fra barndomshjemmet, der prægede hende. Pernille meldte sig nemlig ind i Venstres Ungdom som 15-årige. Et faktum der har været blæst meget op, efter Pernilles politiske karriere tog fart, men selv nedtoner hun den tidlige Venstre-flirt.

Pernille Skipper foran et hav af journalister. Foto: Polfoto

– Det er altså vildt overdrevet, for det var bare sådan et gratis medlemskab, jeg fik som 15- årig – et pludseligt indfald om, at man jo også burde tage stilling. Jeg nåede slet ikke at deltage i et eneste møde, siger hun til Lcf.dk og forklarer, at hende sande politiske engegement først startede for alvor i gymnasiet.

Efter at have tage 10. klasse fra Østvendsyssels Ungdomsskole i 2000, startede hun på Aalborghus Gymnasium, hvor hun blev aktiv i elevråds- og anti-krigsarbejde og hurtigt tog en masse ansvar.

- Jeg kom på Aalborghus Gymnasium, og fik der en lærer, der hed Bjarne til samfundsfag. Han var meget dygtig og inspirerede mig til at forholde mig til min omverden. At jeg endte på venstrefløjen skyldes, at jeg følte indignation og behov for retfærdighed, når noget gik ud over de forkerte mennesker, forklarer hun.

Pernille Skipper og karrieren

Derfor blev Pernille også medlem af Enhedslisten i 2001.

Efter gymnasiet kunne Pernille mærke, at hun for alvor var blevet bidt af studenterpolitisk arbejde. Derfor forlod hun også de trygge rammer i Gug og flyttede til København i 2003.

– Jeg besluttede at arbejde et år som frivillig i sekretariatet for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS). Jeg lærte en masse i det år, fordi vi skulle drive en hel organisation med alt fra regnskaber til organisering, kampagner og politik. Det var en kæmpestor oplevelse for mig, der virkelig rykkede noget for mig, har Pernille forklaret til Lcf.dk.

Pernille Skipper til 1.maj. Foto: Polfoto

I de næste år fungerede Pernille som medlem af bestyrelsen i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning fra 2001-2004 og samtidig besluttede hun at læse jura og blev uddannet cand. jur. fra Københavns Universitet i 2011 med speciale i strafferet og menneskerettigheder.

Under studierne stillede hun i øvrigt op som kandidat for Enhedslisten i Odense Østkredsen i 2009.

Under sin studietid i København var Pernille i øvrigt næstformand for Studenterrådet ved Københavns Universitet 2006-2007 og næstformand for Københavns Universitets Uddannelsesstrategiske Råd 2006-2008.

Pernille Skipper tager del i Copenhagen Pride Parade . Foto: Polfoto

Fra 2005 til 2006 arbejdede hun som studentmedhjælper i Center for Rets- og Politiforskning og fra 2009 til 2011 som studentmedhjælper hos Retten i Hillerød.

Næppe var hun færdig med jurastudiet, før hun kastede sig ud i politik, og kun tre dage efter hun fik sin juridiske embedseksamen i 2011, blev der udskrevet folketingsvalg, og Pernille blev valgt som medlem for Enhedslisten i Fyns Storkreds 15. september.

Samme år blev hun udpeget som retspolitisk ordfører, grundlovsordfører, forskningsordfører og socialordfører, ligesom hun også blev valgt som næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe i 2011.

Pernille Skipper - høje hæle

Hun gjorde sig hurtig bemærket i partiet samt i medierne og blev allerede i 2012 kørt i stilling som partiets ‘kronprinsesse’ og arvtager til posten som politiske ordfører efter den populære Johanne Schmidt-Nielsen. Selv valgte Pernille dog at nedtone forventningerne og afvise fremtiden som partileder.

Hurtigt begyndte både danskerne og politiker-kollegerne på Christiansborg at få øjnene op for den unge og målrettede Pernille, der i starten måtte finde sig i at blive sat i bås som endnu en ‘køn, ung kvindelig politiker i høje hæle’.

Således blev hun i Information beskrevet som ‘ung og smuk’ mens Politiken noterede sig, at hun kun ‘gik i høje hæle’.

Pernille Skipper med Morten Bødskov, som hun senere fik til at gå af som Justitsminister. Foto: Polfoto

Det skulle dog hurtigt vise sig, at Pernille var meget mere end sit udseende.

Således var det med Pernille Skipper i spidsen, at Enhedslisten valgte at hive tæppet væk under daværende justitsminister Morten Bødskov (S), grundet hans medvirken i PET-sagen.

Profetierne om Pernilles fremtid som Enhedslistens frontfigur skulle dog vise sig at holde stik, og i september 2015 overtog Pernille Johanne Schmidt-Nielsens spidskandidatur i Københavns Storkreds ved partiets årsmøde, og i maj 2016 fik hun posten som politisk ordfører - efter 15 års medlemskab af partiet.

Pernille Skipper som politisk leder

Ordfører-skoene var dog både store og svære at fylde ud, da Johanne Schmidt-Nielsen havde været en utrolig populær frontkvinde for partiet. Samtidig var Pernille og Johanne også blevet sammenlignet, siden Pernille første gang trådte ind på Bogen i 2011. Noget der siden har irriteret den ambitiøse Skipper.

- Jeg synes da, at det er lidt enerverende, at vi altid bliver sammenlignet, bare fordi vi begge er unge kvinder, for vi er meget forskellige. Prøv at tælle, hvor mange midaldrende mænd, der render rundt inde på Christiansborg. Der er jo ikke nogen, der siger, at Søren Gade er den nye Lars Løkke, bare fordi de har samme hudfarve, alder og statur. Ej, undskyld, men det er da lidt irriterende, har hun fortalt til Alt for Damerne.

Pernille Skipper overtager rollen som politisk ordfører fra Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Polfoto

Og ligesom sin forgænger har Pernille måtte lægge person til historier i pressen, som har forsøgt at miskreditere den venstreorienterede partifigur. Således blev der, kort ­efter hun havde overtaget roret i Enhedslisten, skrev i et portræt på DR, der blandt andet nævnte, at hun for nylig havde købt ‘seks par eksklusive stiletter’ på en shoppingtur i USA. Noget, som mange mente, brød med Enhedslistens princip om materiel mådehold.

Pernille Skipper har da også flere gange udtalt sig om den forskel, der er på mandlige og kvindelige politikere i forhold til de parametre, som unge kvindelige politikere bliver bedømt på - heriblandt udseende og påklædning.

Pernille Skipper - mand og barn

Pernille har siden 2013 dannet par med journalisten Oliver Routhe Skov, og i april 2016 kom det frem, at de to i hemmelighed var blevet gift året før.

De to mødtes på Christiansborgs gange, da Oliver Routhe Skov arbejdede som politisk journalist. Han forlod dog jobbet, før de to begyndte at date og Pernille kunne kalde ham sin kæreste. Senere blev han korrespondent i USA, men er flyttet tilbage til Danmark og Pernille i sommeren 2015, hvorefter parret flyttede sammen på Nørrebro i København.

Pernille Skipper som gravid til Folketingets åbningsdebat i oktober 2017. Foto: Polfoto

I maj 2017 blev det så afsløret, at Pernille Skipper var gravid og i oktober blev hun og Oliver Routhe Skov forældre til en lille pige.

Det betyder samtidig, at Nikolaj Villumsen er blevet  barselsvikar for Pernille Skipper som Enhedslistens politiske ordfører, indtil hun i februar vender tilbage til det politiske arbejde.