Mads Holger

Nils Würtzenfeld

362 uger siden

|

10/01/2018
Gossip
Mads Holger
Mads Holger. Foto: Polfoto
Mads Holger var kendt som både journalist, forfatter, politiker og radiovært, men fungerede især også som samfundsdebattør og provokatør. I 2016 chokerede han danskerne ved at tage sit eget liv.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mads Holger Norgaard Madsen blev født 25. oktober 1977 i København og skabte sig en efterfølgende karriere som primært journalist og skribent. Han fremstod frem til sin død især som velklædt levemand og provokatør.

Mads Holger - barndom og opvækst

Mads Holger voksede delvist op på Nørrebro i København som søn af den skotske kunstmaler John Lindsay Little og den unge medicinstuderende, Mette Norgaard Madsen.

Forældrene havde mødt hinanden på Café Sommersko i 1976, hvor moderen arbejdede som tjener, og efterfølgende stak de to sammen af til Paris. Da den unge kvinde vendte hjem til Danmark et halvt år senere, var hun gravid, og i oktober 1977 fødte Mette Norgaard Madsen en lille søn.

Den flyvske og kunstneriske John Little ønskede dog ikke at indgå i rollen som far, og derfor havde Mads stort set ingen kontakt til faderen indtil dennes død i 2001.

Mads Holger. Foto: Polfoto

I stedet voksede han op sammen med sin mor, og i et interview med Euroman har hun fortalt, at han de første år var en utrolig stille dreng. Faktisk så stiller, så moderen i starten overvejede, hvorvidt han var døv.

Den lille dreng gav nemlig ikke noget lyd fra sig, bortset fra de forventelige småbørnslyde. Da de andre børn i kvarteret begyndte at snakke forblev den lille Mads tavs, indtil han var fyldt to år.

- Da han var to år, ventede jeg stadig på, at han ville sige noget. Og så en dag ved morgenbordet sagde han sin første sætning. Han kiggede på mig: ’Jeg vil gerne bede om havregryn med jordbærsyltetøj.’ Jeg blev nærmest forskrækket, har moderen fortalt til Euroman.

Dette skulle vise sig at blive et fremtidigt kendetegn for Mads - at vælge sin ord med omhug.

- Som større dreng var han perfektionistisk anlagt. Han gik op i takt og tone og var prætentiøs. Derfor venter man selvfølgelig også med at tale, til man har tænkt sig om og kan formulere sig, forklarede morderen, der måtte pause medicinstudiet og senere uddannede sig til sygeplejerske.

Mads Holger - en særlig dreng

Det stod hurtigt klart for Mette Norgaard Madsen, at hendes søn var noget særligt. Den lille dreng var nemlig utrolig kvik og lærte hurtigere end de fleste børn på hans alder.

Allerede før skoletiden kunne han så småt læse og skrive, og han var generelt hurtigt opfattende og yderst veltalende.

En håndfuld år efter Mads Holgers fødsel mødte moderen en mand, som i 1982 flyttede ind hos hende og sønnen. Efter nogle måneder blev parret gift, moderen blev gravid, og da halvlillesøsteren Olivia kom til verden i 1983, flyttede familien til Rosenvængets Allé på Østerbro.

Samtidig blev somrene tilbragte i familiens nye sommerhus på Thurø syd for Svendborg - et sommerhus der godt og vel 30 år senere skulle spille en hovedrolle i Mads' alt for tidlige død.

Mads Holger. Foto: Polfoto

Denne tid var en lykkelig tid for Mads Holger, men efter fem års ægteskab blev moderen i 1987 skilt fra den nye mand og måtte efterfølgende flytte med Mads og søsteren til Nørrebro. En omvæltning, som bestemt ikke passede den unge dreng.

Han var mere til Østerbros mondæne pænhed, og søsteren har tilmed fortalt, hvordan han allerede som 10-årig begyndte at klæde sig i skjorte og blazerjakke.

Gennem både barndomme og ungdommen virkede han til at komme legede let til det meste. Han så godt ud, var god til sport og fik gode karakterer i skolen trods en høj fraværsprocent.

- Han var en speciel storebror. Jeg så op til ham, fordi han meget tydeligt vidste, hvem han var. Han var den kloge, mens jeg altid fik at vide, at jeg var god social. Jeg var hende den lyse, glade pige, der dækkede bord og elskede alt, hvad min mor serverede. Min bror var mørk og sær og kræsen, har søsteren Olivia fortalt til Euroman.

Mads Holger - helt sin egen

Mads Holger viste sig også hurtigt at være en tænksom dreng. Han begyndte at tilbringe meget tid med sig selv, hvor han skrev og tegnede, og hurtigt begyndte han at stille moderen filosofiske spørgsmål, som slet ikke passede til en dreng på hans alder.

- Han interesserede sig for, hvad kosmos var, og hvad det vil sige at være et menneske, og hvor livet kommer fra. Han ville også vide, hvordan universet kan være uendeligt, og hvad der så er bagved. Han var nysgerrig og insisterende, har moderen fortalt til Euroman.

Han foretog sig dog også mere jordnære ting og spillede blandt andet fodbold i fodboldklubben Skjold i København.

I 1993 afsluttede Mads niende klasse på privatskolen Bordings Friskole og i sommeren samme år startede han på gymnasiet på Falkonergården på Frederiksberg.

Gennem ungdomsårerne tegnede der sig også et tydeligt billede af, at Mads var sin helt egen og til tider meget speciel. På trods af sin charme, kunne han også virke sær. Han kunne indtage et rum og med sit sociale væsen få masser venner og samtidig kunne han fremstå kejtet og reserveret.

Mads Holger. Foto: Polfoto

- Han var en blanding af at være modbydelig og dannet. Hans humør kunne ændre sig fra den ene yderlighed til den anden, og det kunne påvirke alle omkring ham. Alle kiggede på ham, når han kom ind i et rum. Han var karismatisk. Til gengæld havde han svært ved alle de normale ting, man skulle. Vaske tøj, gå i bad, lave mad, rydde op, har søsteren fortalt til herre-magasinet.

I gymnasiet kunne man kende ham på den sorte jakke, den hvid skjorte og cowboystøvlerne af slangeskind, og selvom det var tydeligt for enhver, at hovedet var skruet rigtig godt på den unge Mads, så havde han for travl med fester og piger til at koncentrerer sig om at drive det vidt i gymnasiet.

Alligevel formåede han at få gode karakterer, da han var kvik, havde sprogøre, en lynene intellekt samt en særlig charme.

Det var også i gymnasietiden, at familien flyttede til Peblinge Dossering ved søerne i København, og dette passede Mads glimrende. Han levede sit liv i det indre København og festede hver weekend i det såkaldte Pisserende-kvarter.

Mads Holger - et jetset-liv

Samtidig havde Mads tillagt sig en dannet og kultiveret livstil, som stod i skærende kontrast til hans mor og søster.

Han optrådte akademisk, elitært og velopdragent og havde en stor tro på egne evner. Allerede fra en tidlig alder førte Mads Holger sig frem som verdensmand og skaffede vennerne ind på diverse diskoteker og til fester.

Det førte også til, at han hurtigt fik en stor omgangskreds og masser opmærksomhed. Han var viljestærk, målrettet og utrolig selvsikker.

Efter gymnasiet begyndte han at skrive for lokalavisen Rendestenen, der blev omdelt til beboerne i Pisserenden i København. Han skrev primært om kuriøse hændelser og fik med tiden mere og mere smag for livet som skribent.

Mads Holger. Foto: Polfoto

Senere skrev han for magasinet Ping, der blev udgivet eksklusivt for medlemmerne af natklubben Nasa, hvis inderkreds Mads Holger hurtigt var blevet en del af.

Det var også på den luksuriøse og senere sagnomspundne natklub, at landets jetset-elite kom, og hvor Mads udvidede sit netværk.

Den unge og flotte Mads Holger begyndte med tiden at færdes mere og mere i de finere kredse blandt rigmænd, fotomodellen og kendisser, og snart bevægede han sig udenfor Danmark for at feste med den kuriøse overklasse i både Frankrig, Syrien og Rusland.

Mads Holger - hiv-manden

Mads' fremadstormende liv led dog et knæk, da det i foråret 2001 blev afsløret, at hans far John Little viste sig at være den aids-forbryder, der i offentligheden blev kendt som ‘hiv-manden’.

Mads Holger. Foto: Polfoto

Det skete, da medier i Danmark og Sverige kunne afsløre, at han som aids-bærer bevidst havde smittet talrige kvinder med HIV ved at insisterede på ubeskyttet sex - selv om han var klar over sin egen sygdom. Det førte til, at han blev anholdt i Sverige, og samme år blev han ved retten i Göteborg dømt til syv års fængsel og en million-erstatning for sine forbrydelser.

Efterfølgende fik Mads telefonisk kontakt med sin far og havde flere samtaler med ham de følgende uger, hvorunder John Little betroede sine synder til sin søn, der dog tilgav faderen.

I april 2001 faldt dommen over John Little, men kort efter fik Mads en chokerende besked: faderen havde begået selvmord ved at hænge sig i sin celle - i ledningen fra en radio.

I tiden efter faderens død tog mediernes fokus på Mads til. Han blev hurtigt kendt som en underholdende, veltalende og succesfuld levemand og playboy, der altid var at finde i det københavnske natteliv.

Mads Holger og de mange talenter

Samtidig levede han også højt på sit både dannede og stilede - men også arrogante og selvpromoverende - image, som provokerende livsnyder.

Til en nytårsfest i 2003 mødte han journalisten Paula Larrain, som han blev kærester med året efter. Parret blev gift i august 2007, men efterfølgende skilt i 2008 efter fem måneders ægteskab.

Samtidig kom den voksende berømmelse bag på Mads Holger, der til tider havde svært ved opmærksomheden. Samtidig læste han også teologi på Københavns Universitet, men endte med at droppe ud af studiet.

I stedet kastede han sig over sin gamle drøm om at skrive en roman. Det blev til bogen Alle går rundt og forelsker sig, som dog fik rigtig dårlige anmeldelser med på vejen.

Mads Holger. Foto: Polfoto

I kølvandet på roman-fiaskoen kastede han sig året efter over et nyt eventyr, da han i foråret 2009 lejet et SAS-fly, omdøbt det til Valkyrien og startede det flyvende natklubkonceptet Klub Jet.

Idéen var klar - 150 udvalgte gæster kunne betalte for at rejse med Mads til udvalgte natklubber og luksushoteller i forskellige af verdens storbyer, og med i flyet var også en håndfuld af landets smukkeste kvinder - blandt andet unge kvinder fra kostskolen Herlufsholm, som den ældre Mads Holger på skift havde datet.

Med gode sponsorer i ryggen, arrangerede han nu ekstravagante udflugter til Beirut, Istanbul og Moskva, hvor man under flyveturen kunne nyde champagne, medrejsende DJ’s og smukke kvinders selskab.

De pågældende events skabte blandt andet stor opmærksomhed i dansk presse, og året efter den sidste flyvetur tiltrådte han i 2011 som radiovært på Radio24syv, hvor han havde det ugentlige program Skriftestolen omhandlende tro, kristendom og eksistens. Senere lavede han også programserierne Du må kalde mig Mads Holger og Mads Holger i Herning på samme radiokanal.

Mads Holger - den sidste tid

I 2012 mødte han dramatikeren og litteraten Kathrine Maria Amann, som han efterfølgende begyndte at danne par med.

- Jeg kunne godt se, at han var interessant og charmerende. Jeg kunne spejle mig i hans personlighed og i følelsen af at være lidt malplaceret i nutiden. Vi dyrkede begge nogle idéer og idealer, som hører en anden tid til. Han var en af de bedste samtalepartnere, jeg har haft. Alligevel var jeg i tvivl. Jeg er privat, genert og tilbageholdende. Jeg syntes, det var en stor mundfuld med det offentlige liv, han levede. Men efter en lang række møder sagde han til mig: ’Nu må du pisse eller hoppe af potten.’ Lige så romantisk han kunne være, lige så direkte kunne han formulere sig. Det er nu eller aldrig. Det var hans budskab. Så blev vi kærester, har hun forklaret til Euroman.

På dette tidspunkt var Mads aktiv som blogger, debattør og radiovært på 24syv.

Mads Holger. Foto: Polfoto

Ved siden af sine egne skriverier og bøger har han i øvrigt også forfattet et større antal kronikker og andre debatindlæg i blandt andet Politiken, Information og Berlingske igennem en længere årrække

I september 2012 udgav han sin anden roman Bladguld. Heller ikke denne gang blev han rost for sine forfatterevner, da bogen ikke høstede de mest positive anmeldelser. Jyllands-Posten noterede blandt andet, at Mads Holger førte sig frem som en moderne udgave af Simon Spies.

I 2015 valgte Mads så at prøve noget nyt, da han stillede op til folketingsvalget for Det Konservative Folkeparti og fik 977 personlige stemmer.

Han havde i årevis tilhørt De Konservative, men dagen efter valget blev han ekskluderet fra partiet på grund af ‘partiskadelig virksomhed’. Det skete efter, at Mads Holger tre dage før valget i et interview med Politiken havde omtalt partiet som ‘en døende patient der i sin febervildelse slår ud efter lægen’.

Mads Holger død

I de sidste år af Mads' liv var det tydeligt for hans mor, at sønnen ikke havde det godt. Det er dog først senere, hun har indset, at hun mere aktivt burde have talt med sønnen om hans mentale helbred.

Også for andre i hans omgangskreds stod det klart, at den tænksomme Mads Holger til tider havde et mørkt og dystert livssyn, og 4. juli 2016 blev livet for kompliceret og svært for ham.

5. juli 2016 kunne Politiken overbringe den chokerede nyhed, at Mads Holger var død.

Mads Holger. Foto: Polfoto

Hans familie havde fortalt til avisen, at de dagen forinden havde fundet Mads død i deres sommerhus i Grasten på Thurø - et sted han altid havde elsket at komme, og hvor han havde haft så mange lykkelige barndomsstunder.

Det var oprindeligt sommerhusets nabo-ægtepar, der havde fundet ham der i sommerhuset havde hængt et dannebrogsflag op på væggen. Neden under lå han med lukkede øjne - død efter at have begået selvmord.

Mads Holger blev bisat fra Garnisons Kirke i København 12. juli 2016 - samme kirke som han i øvrigt var blevet gift med Paula Larrain, og som hans mormor blev bisat fra i 2015.