Spar penge: 6 typer af skattefradrag du bør kende til

Sol Stoffregen

9 år siden

|

11/05/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I Danmark er skatteprocenten højere end i rigtig mange andre lande, men der er ingen grund til at betale mere i skat, end du er forpligtet til. Derfor er det vigtigt at kende til de forskellige typer af fradrag, med andre ord beløb som du ikke skal betale skat af.

Nedenfor har sammenligningssitet Samlino.dk listet de mest almindelige typer af fradrag, så du undgår at betale for meget i skat:

Dit personlige skattefradrag
Det personlige skattefradrag er et udtryk for det samlede fradrag og består af en lang række fradrag. Det samlede skattefradrag udregnes blandt andet på baggrund af din indkomst og afstand til arbejdet og påvirkes desuden af, om du betaler til en a-kasse, giver gaver til velgørende foreninger eller lignende.

Læs også: Har du råd? Her er prisen for en konfirmation

Beskæftigelsesfradrag
Når du er i beskæftigelse, er der en vis del af de penge, du tjener, som du ikke skal betale skat af – det gælder også, selvom du modtager løntilskud fra staten. Det eneste, du skal gøre for at få dette beskæftigelsesfradrag, er at notere din indkomst i din forskudsopgørelse. Beskæftigelsesfradraget kan dog højst være 26.800 kroner.

Kørselsfradrag
Befordringsfradrag, også kaldet kørselsfradrag, kan du få, hvis der er mere end 12 kilometer fra din bopæl til din arbejdsplads. Størrelsen på fradraget afhænger af, hvor langt du har til arbejde, og hvor mange gange om året, du kører til og fra arbejde. Derimod har dine udgifter til transport og selve transportmidlet ikke nogen indflydelse på fradragets størrelse.

Fradraget dækker transport i forbindelse med al lønnet arbejde, inklusiv studiejob og job med løntilskud men gælder naturligvis ikke, hvis din arbejdsgiver betaler din transport.

Kontingent til a-kasse og fagforening
Når du er medlem af en a-kasse og/ eller fagforening, betaler du et medlemskontingent. Dette beløb kan du trække fra i skat. For fagforeningskontingentet er der dog et loft på 6.000 kroner, mens der ikke er noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingentet til a-kassen.

Læs også: Dine gamle videobånd kan være en formue værd

Renteudgifter
Hvis du har et lån, som du betaler renter af, kan du få fradrag for dine renteudgifter. Det gælder både for banklån, realkreditlån, forbrugslån hos et finansieringsselskab samt renter på en kontokortordning. I den forbindelse skal det nævnes, at der ikke er nogen grund til at betale unødigt meget i renter. For at undgå det kan du sammenligne forbrugslån på Samlino.dk, som hurtigt giver dig et godt overblik over hele markedet.

Gaver til velgørende foreninger
Hvis du giver gaver til velgørende foreninger, kan du trække dette bidrag fra i skat (det sker automatisk, hvis du har givet foreningen dit cpr-nummer). Du kan dog højst få fradrag for 15.000 kroner, hvilket vil sige, at alt, hvad du giver af gaver derudover, ikke kan trækkes fra i skat. 

Du kan læse om flere typer af skattefradrag på SKATs hjemmeside, hvor de enkelte fradrag også er uddybet. 

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: