Vi lever i en verden, hvor omkring en tredjedel af al produceret mad ender med at blive spildt og smidt ud. Ikke alene påvirker madspildet vores økonomi negativt, men det har også en betydelig indvirkning på miljøet, idet ressourcer som vand, energi og arbejdskraft går til spilde.
Det skriver The Mirror.
Siden 2009 har Tesco i Storbritannien ikke sendt noget mad til deponi, og i 2013 blev kæden den første til at rapportere offentligt om deres madspild. Med et ambitiøst mål om at halvere madspildet i egne operationer inden 2025, arbejder Tesco tæt sammen med landmænd og leverandører for at minimere spild allerede inden varerne når forbrugeren.
En af de innovative løsninger er introduktionen af "Perfectly Imperfect"-serien, der sælger "skævt" frugt og grønt, som smager lige så godt som det mere æstetisk tiltalende, men som måske ikke vinder en skønhedskonkurrence. På hylderne har supermarkedet også erstattet "brug før"-datoer med "bedst før"-datoer på mange af deres egne mærkevarer, hvilket giver kunderne mulighed for selv at bedømme, om maden er god at spise, og dermed undgå unødvendigt spild.
I Danmark ser man også, at flere butikker har taget disse tiltag i brug. Flere produkter er den seneste tid blevet mærket med Too Good To Gos tiltag “Look, smell, Taste, Don't Waste”. Vi ser oftere og oftere, at flere danskere og supermarkedskæder prøver at skabe opmærksomhed om madspild, og hvordan vi skal undgå det.
Det anslås, at det gennemsnitlige hushold smider mad ud for flere tusinde kroner om året. For at imødegå dette tilbyder kan du herunder læse, hvordan du kan minimere dit madspild og dermed spare penge
Brug, hvad du har: På internettet findes der flere hjemmesider, hvor du kan taste de varer ind, som du har liggende i køleskabet. Ud fra dette kan diverse hjemmesider så give dig opskrifter, som du kan lave for at få brugt dine rester.
Opbevar maden korrekt: For eksempel kan du opbevare salat og spinat med et stykke køkkenrulle for at absorbere overskydende fugt og forhindre, at bladene bliver slatne. Ost kan med fordel pakkes ind i bagepapir for at undgå, at det bliver hårdt eller svedigt.
Tjek, hvad du har, før du handler: Ved at vide, hvad du allerede har i køleskabet og skabene, kan du undgå at købe mere, end du har brug for.
Bliv venner med din fryser: Mange forskellige typer mad kan fryses, herunder bacon, bananer, hele kaffebønner, hjemmebagte kager og bær, hvilket kan forlænge madens holdbarhed betydeligt.
Ved at gøre brug af disse simple hacks kan du være med til at gå et skridt i den rigtige retning og minimere madspildet.