Fisk mindst en gang – og gerne to om ugen. Får du det? Mange gør ikke. Men hvad ville der ske, hvis vi udelukkende spiste fisk og droppede kødet? Dét forsøg har den norske familie Haug ladet komme an på en prøve. Det skriver NRK.
Mor Bente Haug fortæller til mediet, at hun var bange for, om de kunne finde nok lækre måder at servere fisken på, mens alle medlemmer i familien mildest talt var skeptiske over at “miste” deres yndlingsføde; kød.
- Drengene var skeptiske. Ingen tvivl om det, siger Stig Haug, der er faderen i familien om parrets tre drenge; Kristoffer på 16, Henrik på 13 og Lasse på 10.
Inden forsøget blev alle mand vejet, fik taget blodtrykket, fedtprocenten og blodværdier – og de så noget anderledes ud, da familien havde deltaget i forsøget og spist fisk i fire uger;
Tilsammen smed de 14 kilo, alle havde reduceret deres dårlige kolesterol, sukker- samt fedstoffer. Blodtrykket var faldet, ligesom fedtprocenten var det. Især det farlige mavefedt var raslet af (Stig gik fx seks centimeter ned i omkreds om maven, mens Bente smed tre centimeter).
De har det dermed klart bedre, og forsøget viser, at blandt andet hjertekarsygdomme kan modvirkes markant, mener professor ved Center for Klinisk Ernæring i Norge, professor Kjetil Retterstøl.
- Jeg troede virkelig aldrig, at vi skulle blive en fiskespisende familie, men fremover kommer vi til at spise fisk to til fire gange om ugen. Det bliver en befrielse at slippe for taco hver fredag, siger Stig Haug om forsøget, som blev optaget af tv-programmet “Forbrukerinspektørene”.