Du kommer træt hjem efter en lang dag på arbejdet. Snupper en øl i køleskabet og sætter dig ind i din yndlingslænestol for at slappe af. Lad være med det! Træk hellere proppen af en god flaske rødvin, det gavner dit helbred og kan endda forbedre dit udseende. Sammen med Forbrugsguiden.dk kigger vi her nærmere på nogle af de mange fordele der findes, ved at nyde et glas rødvin i ny og næ.
1. Får dig til at holde vægten
Når du drikker rødvin, bliver din appetit mindre. Men ikke nok med det! Undersøgelser har vist, at rødvinen også kan forhindre fedtceller i at udvikle sig til deller på sidebenene. Derved nedsætter du risikoen for at blive overvægtig.
2. Giver grund til at smile
Det i sig selv er en god grund til at smile. Men der er endnu mere grund til at smile. For rødvinen beskytter dine tænder mod bakterier, så eksempelvis plak ikke ophober sig. Godt nok kan rødvin have tendens til at farve tænderne blå, men det kan jo børstes væk. Det kan plak ikke.
3. Forbedrer fordøjelsen
Et glas rødvin til maden er medvirkende til at mindske de skadelige virkninger af visse kemikalier, inden de deler sig videre i hele dit tarmsystem. Vinen får også kroppen til at frigive nitrogenoxid, som virker afslappende på væggene i din mave, når der kommer mad ned. Dermed har den også en positiv effekt på irritabel tyktarm, samtidig med at fordøjelsen forbedres.
4. Styrker dine knogler
Styrken i dine knogler forbedres også, hvis du nøjes. Ved et moderat indtag af rødvin kan du opretholde stærke, sunde knogler og undgå knogleskørhed. Dette gælder især postmenopausale kvinder – kvinder der har nået den alder, hvor de ikke længere menstruerer og ikke længere kan få børn. Men pas på! For et overforbrug har den modsatte effekt.
5. Bekæmper influenza og forkølelse
Et glas rødvin eller to om dagen hæmmer formeringen af vira i dit system på grund af det høje niveau af de antioxidantrige polyfenoler, rødvinen indeholder. Så nogle ville nok påstå at man kunne kalde rødvin for flydende medicin.
6. Forhindrer kræft
Men det er ikke kun influenza og forkølelse, du kan undgå, hvis du drikker rødvin. Noget af den mest spændende forskning afslører, at rødvin har kræftbekæmpende egenskaber – igen på grund af polyfenolerne, der skader de celler og DNA, der kan give kræft.
7. Forlænger dit liv
Det siger selv, at når rødvin kan være medvirkende til at bekæmpe og forhindre dig i at få diverse sygdomme og forbedre din fordøjelse og styrke dine knogler, så er rødvinen en god trumf i jagten på et længere liv. Men foruden de nævnte fordele herover, menes det også, at rødvin har en gavnlig virkning på for højt kolesterol, forhindrer demens og kan forbedre din lungefunktion.
Men husk det er ved moderat forbrug (ca. 1 glas om aftenen for kvinder og 1-2 glas for mænd).
Tempereret rødvin
Mange tror fejlagtig, at rødvin skal have stuetemperatur. Men en hovedregel er, at jo yngre og jo mere frugtig vinen er, jo køligere bør den være – og faktisk er der ingen rødvine, der behøver at komme helt op på stuetemperatur.
Vil du være sikker på at kunne holde vinen på den rette temperatur, så har Forbrugsguiden.dk udgivet denne test og guide til de bedste vinkøleskabe på markedet.
Skal du nå at køle din hvid- eller rosévin ned, inden gæsterne ankommer, så kan du også bare bruge et helt almindeligt køleskab. I denne test kan du se, hvilket køleskab der er smart at investere i.