6 råd til dig, der skal skilles: Sådan undgår du økonomiske fælder

Sol Stoffregen

9 år siden

|

07/09/2015

Dagens topnyheder

I 2014 blev 19.435 ægtepar skilt, hvilket er det højeste antal skilsmisser, der nogensinde har været i Danmark på et år. En skilsmisse kan virke ret kaotisk, og følelserne får frit løb, men det er vigtigt, at du lader fornuften råde, når det gælder din økonomi.

Når du og din partner går hver til sit, har det indflydelse på alt lige fra forsikringer til skat, og det er vigtigt, at der bliver handlet hurtigt. Sammenligningssitet Samlino.dk har samlet seks økonomiske råd til dig, der skal skilles:

1. Kontakt en advokat
Som noget af det allerførste bør du kontakte en advokat, også selvom du og din tidligere partner skilles som venner. Advokaten kan nemlig hjælpe dig igennem de juridiske processer.

2. Få din egen bankrådgiver
Det er vigtigt, at du kontakter din bank og får din egen bankrådgiver. Den samme bankrådgiver kan ikke være objektiv rådgiver for både dig og din tidligere partner på samme tid. Samtidig bør du få dine egne konti og din egen netbank.

Læs også: 5 tegn på, at du er i et usundt parforhold

3. Opret en konto til børnenes udgifter
Opret en konto i banken, hvor I begge har mulighed for at indbetale et beløb, som kan dække børnenes udgifter.  Børnepengene kan også sættes ind på denne konto, og udgifter til institutioner, fødselsdage, tøj og lignende kan betales herfra.

Det kan desuden være en god idé at anvende denne konto – eller oprette en separat konto – til opsparing til børnenes konfirmationer, studenterfester med mere.

4. Sælg huset
Når I flytter fra hinanden, skal huset sælges. I bør dog forberede Jer på, at det kan tage lidt tid at få det solgt. Læg derfor et budget over de udgifter I stadig har fælles, og aftal hvordan I deler udgifterne mellem Jer.

Skulle det ske, at huset bliver solgt med underskud, skal du være forberedt på, at banken kræver, at du hæfter både for din egen gæld og for din tidligere ægtefælles gæld. Det samme gælder den anden vej rundt. Konsekvensen af det kan være, at du kommer til at betale hele gælden, hvis han stopper betalingen.

Læs også: Ta' testen: Hvor skarp er du på privatøkonomi?

5. Tjek forsikringerne
Når du eller din partner flytter til en ny adresse, skal der tegnes en ekstra familie-/indboforsikring til dækning af det løsøre, I deler mellem Jer. Hvis I har en fælles ulykkesforsikring, bør I desuden sørge for at tegne hver Jeres, ligesom I skal aftale, hvem der sørger for ulykkesforsikringen af børnene.

Hvis I har en bil, skal den, der beholder den, registreres som ejer/bruger af bilen, og hvis den anden anskaffer sig en ny bil, skal den som minimum ansvarsforsikres. Hvis bilen har en vis værdi, bør der også tegnes en kaskoforsikring.

6. Kontakt skat
Skilsmissen vil påvirke din skat. Få derfor taget kontakt til skat og undersøg, hvad skilsmissen konkret kommer til at betyde for din nettoløn. 

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: