Bioanalytiker løn: Som bioanalytiker arbejder man typisk på et sygehuse, på et sygehusapoteker, i en lægepraksis eller hos forskningslaboratorier. Mange er dog også ansat indenfor medicinalindustrien, og de mange forskellige jobbeskrivelser resulterer derfor også i en meget varierende løn.
Ifølge Lonstatistik.dk tjener en bioanalytiker i gennemsnit 28.033 kroner om måneden. Blandt de adspurgte, som lønstatistikken bygger på, er der tilsvarende en gennemsnitlig erhververfaring på 6,8 år og en gennemsnitsalder på 34,4 år.
Bioanalytiker løn. Foto: Shutterstock
Det er dog også en branche, hvor kvinder i gennemsnit tjener en smule mere end mænd. For mens en mandlig bioanalytiker i gennemsnit tjener 27.973 kroner om måneden - med en gennemsnitsalder på 33,7 år og en erhvervserfaring på 7,3 år - så tjener kvinder 28.049 kroner om måneden med en gennemsnitsalder på 34,5 år og 6,7 års erfaring.
Samtidig er der også store lønforskelle indenfor faget, da enkelte lønninger enten ligger i den meget høje eller meget lave ende.
Bioanalytiker løn og lønsforskelle
Således er den højest lønnede bioanalytiker blandt de adspurgte i statistikken en kvinde, der er ansat i den private sektor og har 14 års erfaring. Hun tjener 52.000 kroner om måneden, hvilket er 32.000 kroner mere end den dårligst lønnende. Der er her tale om en 27-årig, nyuddannet kvinde med en månedsløn på 20.000 kroner, der arbejder indenfor det private.
Bioanalytiker løn. Foto: Shutterstock
Derudover er der også store lønforskelle på, hvor i landet man er ansat. Det er nemlig over 7.000 kroner mere at hente om måneden som bioanalytiker ansat på Sjælland, end i en tilsvarende stilling Syddanmark.
Herunder kan du se gennemsnitslønnen for de forskellige områder i Danmark.
Område Gennemsnitsløn
Nordjylland 25.500 kr./mdr.
Midtjylland 26.315 kr./mdr.
Syddanmark 24.012 kr./mdr.
Sjælland 31.295 kr./mdr.
Hovedstaden 30.521 kr./mdr.
Bioanalytiker uddannelse
Uddannelsen til bioanalytiker er en mellemlang videregående uddannelse, der tager 3 ½ år. Man kan læse til bioanalytiker fem steder i Danmark - i København, Aarhus, Esbjerg, Odense og i Næstved og undervejs er de studerende i praktik i cirka et år.
På uddannelsen lærer du om laboratoriemedicinske undersøgelser og analyser indenfor fagområderne sundhedsvidenskab og naturvidenskab der blandt andet omfatter fagene bioanalyse, kvalitetssikring og -udvikling, biomedicin og bioanalytisk diagnostik.