Licens er den afgift der opkræves i Danmark, hvis du er har et såkaldt licenspligtigt apparat. Afmeld licens i dag, hvis du flytter sammen med kæreste eller familiemedlemmer.
Før internettets dage var der både en radiolicens og en tv-licens, og hvis du ikke havde tv, kunne du nøjes med at betale et mindre beløb for radio.
Men sådan er det ikke længere.
Afmeld licens
I dag hedder det en medielicens, og det betyder, at du som udgangspunkt skal betale den samme licens, når du er fyldt 18 år, hvis du har en eller flere af følgende:
en computer med adgang til internet
et TV
en mobiltelefon der har internetadgang
en tablet (eller en hvilken som helst anden enhed) med adgang til internettet.
En radio
I 2018 er prisen 2.527 årligt, og ikke alle er klar over det, men din betalingspligt starter allerede dagen efter, at du har anskaffet dig udstyr, der går under betegnelsen ”licenspligtigt apparater”.
Betalingspligten ophører først dagen efter, at du har afskaffet alle apparater og DR Licens skal have modtaget din afmelding før en fritagelse kan træde i kraft.
Så du kan rent faktisk afmelde din licens, hvis du hører til dem, der ikke er licenspligtige, eller hvis du er dækket af en anden persons licens.
Hvis du flytter sammen med din kæreste
Flytter du sammen med en ægtefælle eller kæreste, der i forvejen betaler licens, kan du afmelde licensen. Du er nu dækket af din samlevers medielicens. Afmeld licens guide findes nederst.
Hvis du flytter sammen med nogle typer af familiemedlemmer
Flytter du derimod sammen med et familiemedlem, der i forvejen betaler licens, kan du kun i nogle tilfælde afmelde licensen.
Her er det vigtigt at være opmærksom på, at det kun gælder, hvis der er tale om dine forældre, og at det er en betingelse, at du og den anden/de andre er registreret på den samme folkeregisteradresse.
Du kan altså ikke afmelde din licens, hvis du flytter sammen med et andet familiemedlem eksempelvis din bror, søster eller fætter.
Du kan heller ikke melde licensen fra, hvis du flytter ind hos en ven eller får en bofælle.
Din licens afmeldes automatisk, når du flytter til udlandet
Flytter du til udlandet, sørger folkeregistret for at DR Licens automatisk får besked, så din licens bliver afmeldt, og du får penge tilbage via din NemKonto, hvis du har penge til gode.
Du behøver altså ikke at gøre noget særskilt i denne situation, men det er værd at bemærke, at hvis dit ophold i udlandet varer under 3 måneder, bliver du gentilmeldt fra den dato den er afmeldt.
Hvis du ikke længere er i besiddelse af et licenspligtigt apparat
For de fleste er det svært at forestille sig ikke at have en eller anden form for udstyr, der falder ind under medielicensen, men hvis du af en eller anden grund ikke længere har hverken internet, radio eller tv inden for dørene, kan du afmelde dig.
Det spiller ingen rolle, om du ejer udstyret eller har lejet eller lånt det. Alene det at have det i boligen, gør dig automatisk til licensbetaler.
Plejehjem skaber en speciel situation
Mens licensen i nogle tilfælde følger med, hvis en person skal flytte på plejehjem, kan den i andre tilfælde afmeldes.
Det afhænger af, om der er en samlever eller ægtefælle, der bliver på adressen.
Er personen der skal på plejehjem alene, og medbringer han eller hun licenspligtige apparater, skal der fortsat betales medielicens, og licensen følger med automatisk, hvis den er registreret i personens navn.
Derfor er det vigtigt at huske at kontakte DR Licens, hvis der fortsat bor en ægtefælle eller samlever på den tidligere adresse, for så er begge nemlig fortsat dækket af den fælles medielicens, men det skal altså registreres hos DR Licens for at træde i kraft.
Sådan afmelder du din DR licens
Du kan afmelde dig ved at gå ind på DRs hjemmeside, og du skal bruge dit NemID.
Har du et familiemedlem der skal på plejehjem, skal I skrive eller ringe til DR på 70 20 13 13.
Ved dødsfald sker afmeldingen af licens automatisk, og et evt. overskydende beløb bliver udbetalt til boets NemKonto, medmindre der er tale om beløb under 50 kr.
Vær opmærksom på, at reglerne ændrer sig i 2019, når medielicensen bliver udfaset hen over de følgende år frem til 2022, hvor den afskaffes.
Herefter vil den blive opkrævet via skatten i stedet, men indtil da opkræves der stadig licens sideløbende med at den nye skattemodel indføres.
Hvad det kommer til at betyde i forhold til fritagelse fra det beløb, der tidligere var øremærket licens vil tiden vise.